Vragen en antwoorden over het Karsten Autoflexscherm

Vraag: is het Auto Flex Scherm goedgekeurd? Mag ik met een Auto Flex Scherm auto rijden?

Antwoord:dit is uw persoonlijke inschatting of de inschatting van uw branche organisatie. De RDW schat nu – informeel – in dat zacht materiaal eerder in aanmerking zal komen voor goedkeuring of gedogen, dan hard materiaal. het Auto Flex Scherm is van zacht materiaal.

Onze toelichting.

Op dit moment ontstaan er diverse producten en type schermen in de markt die bestuurders en passagiers beschermen in de auto tegen ziektekiemen. Dit zijn bijvoorbeeld vaste schermen van divers materiaal zoals hardglas en plexiglas, opblaasbare schermen en flexibele schermen. Omdat dit een nieuwe ontwikkeling betreft is er in Nederland een regelgeving proces opgestart waarbij wordt bepaald door instanties zoals het RDW in overleg met branche organisaties en ministerie (I&W) of deze producten: 1) aan goedkeuring onder hevig zijn; en 2) indien dit het geval is; of de verschillende type schermen wel of niet worden goedgekeurd. Tot het moment dat dit duidelijk is het een inschatting. Dit kan uw persoonlijke inschatting zijn of de inschatting van uw brancheorganisatie welke bepaalt of een scherm wel of geen risico vormt en of een scherm wel of geen gezondsheidsvoordelen biedt bij het autorijden met een passagier of familie.  

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen. Raadpleeg de site van de Politie.

Nadere informatie

Vooruitlopend op deze regels heeft het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) op de site informatie gepubliceerd aangaande de vraag: “Mag ik een afscheiding /scherm / schot installeren in mijn voertuig en voldoe ik daarmee aan de officiële protocollen?”

Wij raden u aan om deze informatie te lezen voor u een scherm koopt. Het KNV zegt met betrekking tot de schermen het volgende:

  • Op basis van EU-regels voor toelating van voertuigen op de openbare weg en andere verkeersveiligheidseisen zal worden gekeken naar het gebruikte materiaal en de manier waarop dat is bevestigd.
  • Er lijkt bij zowel I&W als RDW bereidheid om na te denken over praktische oplossingen, waarbij een oplossing zou kunnen zijn: werken met een ontheffing.
  • RDW schat nu – informeel – in dat zacht materiaal eerder in aanmerking zal komen voor goedkeuring of gedogen, dan hard materiaal.

Tot die tijd geeft KNV aan; als u in voertuigen een afscheiding heeft zult u een afweging moeten maken: loop ik een risico? De RDW zal eventuele oplossingen alleen kunnen 1) goedkeuren of 2) gedogen, met toestemming van het ministerie van I&W. Daarom is I&W ook betrokken bij het overleg.

Andere relevante informatie bronnen.

  • Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) over hygiëne in voertuigen (Op basis van de protocollen die er lagen, zullen vervoerders hier en daar al een afscherming geplaatst hebben, en zich afvragen bij bovenstaande: wat nu?)
  • RDW (Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de RDW gevraagd te onderzoeken of de schermen veilig zijn en ook veilig in voertuigen geplaatst kunnen worden)
  • Politie (wat is verstandig en onverstandig)


Vraag: Waarom zou ik een foliescherm plaatsen in plaats van een polycarbonaat of plexiglasscherm?

Antwoord: een RDW woordvoerder heeft aangegeven dat de manier waarop schermen geïnstalleerd worden en het materiaal van invloed zijn op de veiligheid. Het scherm van Autoflexscherm is van zeer hoge kwaliteit folie en breekt of versplintert niet bij impact.


Vraag: Kan ik niet beter even wachten met het investeren in een scherm?

Antwoord: de branche vereniging geeft als voorlopig advies dat ondernemers die wel een scherm hebben geplaatst desnoods contact op moeten nemen met hun verzekeraar over de consequenties van eventuele schade door ongevallen welke direct te maken hebben met het scherm. Het scherm van Autoflexscherm is dusdanig vriendelijk geprijsd dat ondernemers in ieder geval direct met een veiligheidsgevoel voor zowel passagier als chauffeur weer de weg op kunnen. Het gebruik van schermen is geen onderdeel van de RIVM richtlijnen en zijn niet verplicht. Zie hiervoor de RDW.


Vraag: Ik zie allemaal verschillende prijzen op internet, Autoflexscherm is niet de goedkoopste.

Antwoord: dat klopt, er zijn verschillen producten in diverse prijs-kwaliteitverhoudingen. Het Auto Flex Scherm is ontwikkeld in samenwerking met het vooraanstaande bedrijf Karsten Tenten uit Zwaag. Zij leveren hoge kwaliteit tenten en tentartikelen over de hele wereld en zijn al een paar keer in de prijzen gevallen voor hun innovaties.

U krijgt dus een kwalitatief flexibel scherm gemaakt van 0,3 mm dik folie dat net zo transparant is als de ramen in uw auto en dus geen belemmeringen vormt.


Vraag: ik heb het scherm snel nodig, hoe lang is de levertijd?

Antwoord: als u het scherm vandaag via één van onze kanalen bestelt vóór 15:00 heeft u het de volgende dag in huis en kunt u weer veilig van A naar B rijden.


Vraag: is het scherm makkelijk te installeren?

Antwoord: nadat u het scherm heeft besteld wordt het bij u thuis bezorgd en kunt u het scherm na de eerste montage van de onderdelen zelf binnen 3 minuten met gebruik van de meegeleverde handleiding installeren.


Vraag: past dit scherm wel in mijn auto?

Antwoord: omdat wij in samenwerking met Karsten Tenten een kwaliteits product hebben willen afleveren hebben wij ervoor gezorgd dat in het productieproces dit scherm ook toepasbaar is op bijna elk model auto. Omdat het scherm door middel van de gripbandjes aan de handgrepen aan het dak worden bevestigd kan dit voor elk formaat. Ook als het scherm achter de stoelen hangt is dit toepasbaar voor elk model, sterker; ten opzichte van een niet flexibel plexiglasscherm kunt u het autoflexscherm gebruiken terwijl de stoelen niet in een rechte lijn naast elkaar staan.

Als het scherm eenmaal is gemonteerd kunt u de overtollige folie zelf even wegknippen om een nog mooier esthetisch geheel in uw auto te krijgen.


Vraag:hoe werkt het scherm? Hoe wordt deze geinstalleerd in de auto?

Antwoord: het scherm is een gemaakt van hoogwaardige transparant Karsten tentraam folie van 0,3 mm dik met in elke hoek een oog. Met twee stevige grip-riempjes wordt de bovenkant van het scherm links en rechts vastgemaakt aan de handgroepen. De stok houdt het folie recht tegen het plafond. De onderkant wordt strak getrokken naar links en rechts middels goed elastiek wat aan de stoel onderkant wordt bevestigd. De ruimte aan de zijkanten van de autostoelen wordt (indien nodig) dicht gemaakt middels 4 stukken klittenband. Na de eerste keer in elkaar zetten kunt u het Auto Flex Scherm binnen 3 minuten zelf installeren in de auto. Er is een duidelijke installatie handleiding met foto’s en stap-voor-stap instructies bijgevoegd.